Елховлийка е част от екипа, разработил ваксина срещу ебола

Руска Георгиева
От Руска Георгиева януари 18, 2016 17:20

Елховлийка е част от екипа, разработил ваксина срещу ебола

Акценти

  • Петя беше приета в росийския университет ,,Дружба на народите”- РУДН
  • Специалността, която завърши първо в медицинския факултет е фармацевтика.

Свързани публикации

Елховлийката Петя Ганчева е част от московския екип, които в продължение на две години работи по създаването на ваксините против ебола. Това стана ясно след официалното им обявяване от президента Путин на 15 януари на презентацията му в Русия. Двата препарата Гам – евак” и ”Гам – евак-комби” ще бъдат представени на заседание на изпълнителната Световна здравна организация в швейцарския град Женева в периода 25-30 януари. Предстои разработването и на трети препарат, информира за „Сакарнюз” Петя в специален разговор от Москва.

Двете ваксини са разработени в Научноизследователския център по епимедиология и микробиология (ФНИЦ) , където българското момиче работи. Държавна поръчка за това е получена през 2014 година. Самите лекарства са регистрирани в държавния регистър на Русия още на 28 декември 2015 година, две седмици преди обявяването им пред широката публика.

Разработени са по метода на генното инженерство. Ваксините се отличават по своите показатели и тип от останалите. Създадени и произведени са в Научно изследователския център по Микробиология и епидемология на името на почетния академик М. Ф. Гамалей

Петя Ганчева е родена през 1987 година. Ранните си детски години прекара в селото на баща си Ганчо – Раздел. До 4 клас учи там. По-късно продължи в елховското училище „Св. Св. Кирил и Методий”. После се прехвърли в местната гимназия. Беше ученичка в класа на Филка Славова. Поради добрите си учебни резултати и амбиции завърши предсрочно десети клас и замина за родния град на майка си Ирина в Москва.

Петя кандидатства с химия и беше приета в росийския университет ,,Дружба на народите”- РУДН. Специалността, която завърши в медицинския факултет е фармацевтика. По късно завърши и интернатура по специалността фармацевтична технология.

В момента вече са произвеждат по 1000 дози от ваксините на месец. Те са два вида-едната е в традиционна опаковка, а другата е предназначена за хора с имунен дефицит.

Предстои производството да бъде вдигнато на 10 хиляди дози на месец. Получени са вече поръчки от института в Гвинея. Препаратите няма да постъпват в аптеките. С тях се занимават само специалисти вирисулози.

Най общо казано от март-април могат вече да започнат да поставят руските ваксинации. От тях ще се възползват и в България, ако се наложи, довери Петя Ганчева.

Снимка: Фейсбук

Руска Георгиева
От Руска Георгиева януари 18, 2016 17:20
Напиши коментар

2 Коментара

  1. Генка Николова януари 18, 22:23

    Поздравления за бившата ни ученичка Петя Ганчева! Освен интереса и към химията, тя рисуваше прекрасно!

    Отговори на този коментар
  2. Penka Jordanova януари 18, 21:21

    Хвала,хвала!Светъл лъч за нас!Нови успехи за Петя!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама