Духът на Коста Андреев като „крушата дивачка“ ще вирее и на отвъдна земя

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 8, 2006 02:57

Акценти

  • Харманлийски НОВИНИ, бр.49/200, 8-14 декември 2006 г

Свързани публикации



IN MEMORIAM

На 3 декември, само седмици преди да навърши 76 години, ни напусна журналистът, писателят, общественикът с корени в нашия край – Коста Андреев.
Роден в Малко Брягово, възпитаник на харманлийската гимназия, той никога не прекъсна родовата си и духовна връзка с Харманли и харманлийци. И като главен редактор на в.“Труд“ и като създател на в. „Земя“ по-късно Коста Андреев непрекъснато се интересуваше от проблемите в родния край и помагаше за решаването им не само по журналистически, също както не единствено по депутатски се завръщаше често тук като народен представител в три български парламента.
Непосредствен и открит, той спечели много привърженици по родните места не само като журналист и публицист, но и като проникновен писател. Свидетелство за това бяха организираните от община Харманли премиери на последните му книги, романите – „Есента на Първия“ и „Круша дивачка“. Със своите послания те донесоха на автора им широко признание сред българските читатели, а най-ревностни негови почитатели станаха харманлийските му съратници, другари, приятели.
Но последните книги на бай Коста, както не без уважение го наричахме тук, ще останат като значими за българската белетристика творби и с прозренията си за прехода, и с пречистваща сила на внушенията за спасителния му изход.
Всъщност с романа „Круша дивачка“ Коста Андреев сътвори метафората на живота си. Искаме да вярваме, че също като тази круша дивачка от книгата му неговият непримирим дух ще се прихване и на отвъдна земя.
А ние на тази оставаме със светла памет за Коста Андреев, за житейския му и творчески път, за изпълнения му човешки дълг!

От Община Харманли

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 8, 2006 02:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар