Човекът с главно “Ч” не погледна никого в очите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 11, 2015 07:30

Човекът с главно “Ч” не погледна никого в очите

В предизборните агитационни материали на БСП в Харманли се внушаваше, че Михаил Лисков е сърдечен и добър човек и помага на всички. Обясняваше се, че е непрекъснато с хората, те се радват, като го видят и едва ли не всяка среща с него е малък празник за тях.
Онези, които само от такива материали имат представа за него, може и да повярват, но тези, които са били в контакт с него, знаят друго, че той не гледа човека в очите, когато разговаря с него и понякога просто мълчи. Погледът му е винаги насочен някъде надолу, диалогът е труден, а на моменти – невъзможен.
Дали това е признак на гузна съвест или пренебрежение към обикновените хора, могат да определят психолозите, но явно такава е политиката на БСП в Харманли, защото до ден днешен не са се появили пред обществото да обяснят причините за загубата си. Всъщност кой ли да го направи. Лидерът им Минка Стоянова и все още кметът Михаил Лисков когато разбряха, че губят се “измушиха по терлици” от офиса на партията и отидоха в заведение да се утешават от провала, който не очакваха.
Кампанията за тези избори БСП започна от преди 4 години. От тогава за председателя на ОбС на БСП и за зам.-кмета на Харманли – Минка Стоянова, спечелването на властта за върхушката на нейната партия бе основното й занимание. Тя назначаваше на работа, тя уволняваше, тя кадруваше, тя разпределяше средства. Имаше на разположение целия ресурс на общината – финансов и материален.
Агитацията не спря нито за миг през последните години. Не бяха забравени бабите по селата и когато им се носеше храната им се пъхаше и пропаганден вестник. Непълнолетни срещу от 20 до 50 лева пускаха в пощенските кутии червени позиви. Въобще провеждаше се мащабна кампания за запазване на статуквото.
Най-доволни през последната седмица на изборите бяха ромите, които подобриха благосъстоянието си. С доходи, дошли незнайно от къде, те купуваха от магазините по няколко пилета, че и торти. Вероятно чиста случайност е фактът, че в секциите, където те гласуваха, бюлетините за Мария бяха няколко пъти по-малко от тези за Лисков.
Да заграби за четвърти път властта в Харманли не помогнаха и великите пиари от София, които надушиха келепира и се поставиха в услуга на местната върхушка. След провала им на бегом си тръгнаха от Харманли, още преди червените да се усетят да ги попитат за защо резултатът не е в полза на БСП, въпреки големите обещания и голямата сума, за която се бяха договорили. Те трябваше да създадат добър имидж на кмета, даже го нарекоха Човекът, с главно “Ч”.
Интересна кампания бяха избрали умните глави за тези избори. Издаваха си вестник, който деца срещу заплащане разпространяваха тайно нощем. В него имаше много хвалебствени статии за успехите на Лисков, постигнати през последните години. Те бяха предназначени за интелигентния избирател, който би трябвало да разбере написаното и да оцени повтаряните му за трети път успехи.
Точно при тези избиратели обаче, гледащият надолу, получи най-малко гласове.
В Харманли има една закономерност и при всички местни избори тези, които определят кой ще бъде кмет и колко съветника ще има от определена партия, са гласоподавателите от централната градска част. Това са десетина секции: в кварталите „Тракия“ и „Дружба“ и училищата в централната градска част. Там живеят най-интелигентните избиратели, които не можеш да купиш, не можеш да подведеш, и които виждат, че общината тъпче на едно място, каквото и да им се внушава. Податливи такова въздействие са ромите и възрастните хора по селата. Но самочувствието на скъпоплатените пиари им попречи да видят това. А и харманлийци се усетиха и решиха да вземат съдбата си в свои ръце.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 11, 2015 07:30
Напиши коментар

13 Коментара

  1. Ocevidec ноември 13, 14:53

    Това ли е новото управление, г-жо Киркова? През работно време,, Пиара на общината“ е във личната си страница Фейсбук и публикува стихотворение след стихотворение. Така ли си изкарват големите заплати, служителите.Щяло да има промяна-таратанци с танци.

    Отговори на този коментар
  2. Xufufj ноември 12, 17:13

    Краси тия дивотий за разлика между комунисти и сосиопати ги разправяй на бабите в местния ОФ клуб или на срещи с комбайнерите от N-та партийна организация.Щети цитирам един много уважаван историк,който за жалост нее между живите.
    ….Разделението на Българите никога не е било между леви и десни,бедни и богати,граждани и селяни .От освобождението ни от тутско разделението винаги е било между Българи обичащи България и Българи обичащи Русия повече от България.
    Дано си ме разбрал,щот на вид поне изглеждаш умен….

    Отговори на този коментар
  3. НАРОДЕН ноември 11, 21:24

    Браво Иване прекрасна статия, но има и още.

    Отговори на този коментар
  4. dido ноември 11, 20:32

    Трябва да се направи пълна ревизия в общината и да се види дали няма злоупотреби със средства и материали.

    Отговори на този коментар
  5. Xufufj ноември 11, 19:46

    Не се занимавайте с това кой е по- интелигентен,плашете се от поста на Краси Костов.Завалията още не е в час ,че хората просто не обичат комунисти.Команоида ми говори за не добра чуваемост в партията и няква лична вина.Трябва ЯСНО да се каже ,че комунистите които и да са те просто толко си могат….

    Отговори на този коментар
    • красимир костов ноември 11, 22:09

      Xufufj, прав си!Ама Лисков може би е комунист, но в никакъв случай не е социалист!!! А , че в човешкото развитие има нужда от лявото и дясното- развитите демокрации отдавна са го доказали.Въпроса е в баланса! И в ценностите, естествено! Аз съм против тоталното отрицание на това, което не ми харесва…На някого може би харесва?!! Прилагателното „команоид“ просто отминавам….Няма смисъл да обяснявам на хора, които не ме познават…..Безмислено е …

      Отговори на този коментар
  6. Vasilka Toneva ноември 11, 13:53

    Поздравление за добре написаната статия Иване!Много задълбочено и обективно отрази реалността в общината ни.

    Отговори на този коментар
  7. vall ноември 11, 09:59

    В статията липсва само района на Язовирския квартал,там живее новия кмет .Ние ,които я подкрепихме там сме не по малко интелигентни от живеещите в центъра.

    Отговори на този коментар
  8. красимир костов ноември 11, 09:03

    Човекът с главно“Ч“, както го описваха ласкателите и блюдолизците, в никакъв случай не може да бъде наречен сърдечен и добър човек.Сърдечен и добър за кого? За тези, които , водени от собствения си дребничък интерес за келепир / работа, обществена поръчка и др.подобни!/ му пееха дитирамби и го величаеха- може би….За тези, които , безпрекословно „споделяха“ неговото мнение- сигерно да! А за останалите??? Г-н Лисков се прояви през годините като рядко злобен и отмъстителен човек за всички, които не споделяха неговото мнение; за тези, които открито изразяваха критика към действията и политиката му ; за тези, които отстояваха демократизма вътре в партията. Всички тези хора бяха обявявани за врагове с главно „В“. Цялата партийна и общинска машина бе настроена да работи единствено и само в полза на една малка група хора, узурпирали и партийна , и общинска власт, не позволяващи свободно изразяване на различно мнение.
    И резултата бе предизвестен!
    Няма как да потъпкваш демократизма при вземане на партийни решения; няма как да налагаш с всички средства твоето мнение, като единствено правилно; няма как от позицията на работодател да присъстваш и да влияеш на решенията на т.нар Партиен съвет и да очакваш, че хората искрено те обичат и уважават. Да, зависейки от теб, от това ще бъдат или не на работа, ще им бъде ли дадена обществена поръчка, ти им затваряш устите! „Смачквайки“ инакомислещите Лисков вся страх !!! Страх за работата, за заплатата, за личното благоденствие! Примерите за „смачкване“ са много…
    Такава политика не можеше рано или късно да не даде именно този резултат! „Изненадата“ на „величията“ говори само за едно -ТОТАЛНО ОТКЪСВАНЕ ОТ РЕАЛНИЯ ЖИВОТ НА ХОРАТА, ВЪОБЩЕ И НА ПАРТИЙТИТЕ ЧЛЕНОВЕ , В ЧАСТНОСТ!
    Резултата бе предизвестен и очакван от трезвомислещите граждани. Само “ винаги правите“-не го разбраха!
    Ако не мислеха само за себе си и своите интереси, ако наистина бяха заинтересувани от развитието на града и общината, Лисков $Сие щяха да приемат загубата, да поздравят победителите и да протегнат ръка за добруването на всички. Ама- НЕ!
    Те не поздравиха! Те избягаха! Те не протегнаха ръка!
    Това достатъчно говори за морала и достойнството на тези хора!
    Крайно време е и Общината и БСП да забрави ерата Лисков! Крайно време е БСП наистина да се преустрои , да се изчисти от службогонците, кариеристите и слагачите! Впрочем- сега ще стане ясно кои са честните и почтени социалисти. Приходящите просто ще се пребоядисат или ще избягат…

    Отговори на този коментар
  9. Пламена ноември 11, 08:32

    Началото добре…но с районирането на най-интелигентните жители на общината…журналистическото перо се счупи.Жалко…

    Отговори на този коментар
  10. covek ноември 11, 08:27

    kak da vdigne oci i pogledne kato vsicko okolo nego e laja i zaplahi za horata – ne si li s men si protiv men -komunistite samo imaha rabota po obshtina i svarzani s neia deinosti – kakvi provesionalisti v obshtinata – koi sa te kajete edno ime – izmamnici i kradci vsicki kradiaha ot danacite ni do poslednia shofior i pazac…….

    Отговори на този коментар
  11. страничен наблюдател ноември 11, 08:24

    Хубава статия, която прониква в дълбочина на поставения въпрос и е много обективна и отразява точно състоянието, просто поставя диагноза! Поздравления!!!
    Но все пак не е нужно да се вмъкват и такива внушения за живеещите в различни части на града защото, ние, дето живеем в източната част на града простаци ли сме!? Или това, че вече не живеем в централната градска част означава, че вече не сме интелигентни!? Та нали новата кметица ми е съседка, тя също ли е неинтелигентна!?

    Отговори на този коментар
    • Иван Атанасов Author ноември 11, 09:16

      Не искам да деля хората на интелигентни и неинтелигентни, но при периферните секции избирателите винаги са се колебаели. Това се потвърди и при последните избори. В 1 секция, на първия тур Мария Киркова имаше доста по-малко гласове от Михаил Лисков, а на балотажа нещата се обърнаха. В нейна полза.

      Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама