Бяла покривка и лед затрупаха пътя до твърдото гориво

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 20, 2017 11:42

Бяла покривка и лед затрупаха пътя до твърдото гориво

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 3/ 20-26 януари 2017

Свързани публикации

Продължителните студове изпразниха всички складове, където се продава твърдо гориво за отопление. През тази седмица това се отнасяше за повечето фирми в Свиленград, Харманли, Хасково. В Симеоновград, в един склад имаше дърва, на 100 лева кубика, а в Тополовград – вида от пазара изчезна и най-популярното нискокалорично гориво за бедните – брикети. Последната доставка бе преди два месеца. От тогава складовете не са получавали такава стока. Не се очаква и нова, защото в момента „Брикел“ подава суровина за ТЕЦ.
По-заплетено е положението с доставката на донбаски въглища. За да изчезнат от пазара причината е спряното корабоплаване по река Дунав. „Ледоходът пак тръгна и е над 50%. Корабоплаването трудно може да се възстанови поради ниските води“, се изказа ръководен кадър от пристанище Русе. В Свищов порта също не работи.
Тези въглища изчезнаха навсякъде. В четвъртък преди обяд единствено в клона на „Топливо АД” в Тополовград имаше ограничени количества от тях и пелети. Наличността бе около 20 тона. Цената на чувал пакетирани от 25 кг е 10.80 лв., а на тон в насипно състояние е 370 лв.
Повишеното търсене през студените дни и липсата на нови доставки вдигнаха цените на отоплителните материали в частните фирми с около 10%. Тези, които продават твърдо гориво за отопление, в момента дори не разполагат с налични количества дърва. След нова година, поради падналия сняг в Сакар планина и в Родопите и продължаващите снеговалежи е преустановена дейността по дърводобива и извозването на дърва. Причината е невъзможността за достъп на хора и техника до горите.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 20, 2017 11:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама