Близо 4.7 милиона за плащане „завеща“ Михаил Лисков

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 8, 2016 08:10

Близо 4.7 милиона за плащане „завеща“ Михаил Лисков

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 5/651, година XIV,5-11 февруари 2016

Свързани публикации

Забавени и нереализирани плащания и два дълга за общо 4 734 014 лв. ще трябва да плащат харманлийци през тази и следващите години. Това става ясно от отчета на Бюджет 2015, представен на сесия на ОбС. От него става ясно, че към края на годината просрочените задължения на общината са 867 234 лева, а текущите – 200 000 лева. Преходният остатък, който трябва да има в общината като средства, необходими при разплащания и е резерв, на който може да разчита за нормалното функциониране по книга, е 875 780 лева. Това са целеви средства, които обаче са изхарчени неправомерно за текущи разходи и не са налични в касата на общината.
Освен това общината има и за плащане 2.5 милиона кредит за ремонта на улиците „Иван Вазов „ и „Алеко Константинов“. Има и безлихвен заем от ПУДООС за 300 000, от които през тази година трябва да се платят 100 000. Това показват цифрите от отчета.
При предаване на властта Михаил Лисков няколко пъти повтори на Мария Киркова, че оставя общината в блестящо финансово състояние. Това го каза преди да се гласува бюджета и даже препоръча какво да купува общината с преходните остатъци.
Когато Киркова съобщи фактите, той млъкна с наведена глава.
Тъй като голяма част от тези пари ги няма в сметките на общината, а фигурират само на книга, ще бъде направена ревизия и одит на общината за изтеклия период.

Повече средства за спорт и детски градини

Бюджетът на Харманли за 2016-та е 16 803 275 лв. Той бе приет на последната сесия на ОбС, състояла се на 29 януари. За него гласуваха всички политически партии, с изключение на тази на БСП, макар че ръководителят им, Михаил Лисков, който бе кмет допреди няколко месеца няколко пъти повтори, че това е негов бюджет.
Делегираните от държавата дейности са 7 572 631 лева, а местни приходи –
9 230 644 лева.
През тази година са увеличени на 24 хиляди лв. парите за „ин витро“, с което се цели финансово подпомагане на изследвания и процедури, свързани с безплодие. За специализация на медицински кадри са отделени 10 000 лева.
Увеличени са и парите за подпомагане на спортни клубове на 88 000 лв. и още 50 000 се отпускат за младежки дейности.
Субсидиите за читалищата са 162 840 лв.
Разходите за представителни цели и международна дейност на кмета са 8 000 лв., а тези на председателя на Общински съвет – 2 000 лв. Средствата, отделени за духов оркестър, са 10 000 лв.
ОбС задължи кмета да осигури безплатно по три куб.м. дърва на ветераните от войните за отоплителен сезон 2016 г.
„Това е примерен бюджет, който не можа да се разпростира, обобщи накрая Мария Киркова и благодари на общинските съветници, че са я подкрепили.

Ремонт в Добринище и светофар на Главната

В строителната и инвестиционната програма за 2016 година е записано да се кандидатства с проект „Изворът на Белоногата – една история за любовта, красотата и свободата“ чрез трансгранично сътрудничество с Турция.
За Гърбавия мост или Сводест мост се изготвя проект съвместно с Турция.
Предвидено е да има видеонаблюдения на възлови места в града – паркови и проблемни зони за 20 000 лева, за светофар на кръстовището на „България“ и „Балкан“ за 50 000 лева.
За създаването на 2 детски площадки има отделени 60 000 лв.
Ще се изгражда спорна площадка за 145 000 лв, а в градините „Детски свят“ и „Пролет“ ще се подменят водогрейни котли на пелети за 143 000 лева.
70 000 лв. са отделени за основен ремонт на покрив на сградата за столова в детски лагер Добринище, с което сеопровергават пропагандните клишета на социалистическата партия преди изборите, че лагерът ще бъде даден на софийска фирма.
35 000 лева ще има за ремонт на съществуваща сграда в гробищен парки още толкова за изграждане на сграда за погребални ритуали, пак там.
Първият проект на това управление, който ще бъде реализиран, е по е по „Красива България“. Той е за възстановяване и основен ремонт на сградата на кметството на село Рогодиново. Сумата е 75 464 лева и бе изготвен за две седмици от общинска администрация.
Вторият проект ще бъде внесен в Националния доверителен екофонд – за саниране на НУ „Отец Паисий“. Той е за 293 058 хиляди лв.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 8, 2016 08:10
Напиши коментар

7 Коментара

  1. Stanimir Chakalov февруари 8, 22:12

    maloumnitsi kak 6te vastanoviavate gergana zaedno s turtsia,sa6to i mosta,kakva sa tezi 145,000 lv. za detska plo6tadka,vie kakvo detska gradina li 6te stroite,kakvi mladegi imate za da davate 50.000lb.,kolko 4itali6ta ima v grada,6te nadminite liskov

    Отговори на този коментар
  2. Stanimir Chakalov февруари 8, 22:04

    abe vie plitkoumni li ste,kakva gergana 6te vazstanoviavate s turtsia,i mosta sa6to,kakvi sa tezi 50,000za mladegki deinosti vie mladegi imate li,kolko 4itali6ta ima v xarmanli,za6to zablujdavate naroda

    Отговори на този коментар
  3. Сканирам всичко! февруари 8, 19:23

    Да започват със Сезгин Мустафа!Да отидат в с.Остър камък и да оценят палата,който е построил бившият директор н а „Превенция,благоустройство и строителство“ и дали със заплатата,която е получавал от Общината това е възможто.

    Отговори на този коментар
  4. данъкоплатец февруари 8, 15:41

    Не знам статията дали тенденциозна но цитираните цифри ме навеждат на мисълта че в тази община са е харчело на поразия . Просрочените задължения не са малко текущите също . А ако е вярно че целевите средства от преходния остатък са похарчени за други неща това означява че червения шаман е правил каквото си иска а най близкият му приятел контрьольора си е затварял очите

    Отговори на този коментар
  5. Viktoriq февруари 8, 11:51

    Няма смисъл да ви казвам колко всъщност сте смешни и как нямате елементарна представа за случващото се…Чистогледи хора,такива погледнете в национален мащаб,като не ви е ясна още картинката! А относно пристрастните статии 😂😂😂😂 няма такава забава,как може възрастен човек,да се оповава единствено на факта,че преди 12години не му е платено и да плюе като невъзпитано дете…

    Отговори на този коментар
  6. Viktoriq февруари 8, 11:44

    Изключително пристрастните ви статии и поведение,вече са повече от смешни!

    Отговори на този коментар
  7. Vasev февруари 8, 11:05

    Защо е млъкнал лисков когато са му прочели фактите за финансовото състояние на общината докарано от самия него. Много му е къса паметта на др лисков, а пък му голяма устата……… на кмета Мария Киркова добре му я затвори.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама