Бисерчани осъдиха община Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 14, 2017 11:26

Бисерчани осъдиха община Харманли

Сумата от 499 144.65 лева е осъдена да плати община Харманли като компенсация на жертви след наводнението в село Бисер, през февруари 2012 година. В нея са включени компенсации на роднини на загиналите, такси за съда, адвокатски хонорари.

Пред съда ищецът В.В.И. твърди, че след загубата на родителите му, освен мъката и болката от загубата им е изпаднал в депресия, посттравматичен стрес, изразяващ се в нарушение на съня, често главоболие, тревожност. Като обезщетение ще получава сумата от 110 000 лева.

Другият ищец Г.Ж.Н. обяснява, че живеел с родителите си, които били в зряла работоспособна възраст. Семейството им било пълноценно щастливо, ищецът не бил женен, нямал деца, а те били най-близките му същества. Той осъзнавал и страдал от факта, че завинаги е лишен от семейството си и от моралната родителска опора, която получавал. След трагедията страдал от постгравматичен стрес, депресия, нарушение на съня, често главоболие и тревожност. От жизнен и контактен човек, ищецът се превърнал в затворен и отчужден, избягвал срещи с други хора.

Съдът счита, че отговарящо на справедливостта и на конкретните особености е да отсъди на ищеца 350 000 лева или по 175 000 лева за всеки един от двамата му родители.

Потърпевшите се защитават от кантора „Марковски“ и адвокат Николай Димитров.

Решението може да се обжалва с въззивна жалба ред Софийския апелативен съд в двуседмичен срок от връчването на преписа.

Софийски градски съд е установил, че не се доказва, язовир Иваново да е бил държавна собственост, а след преценката на събраните по делото доказателства се прави извод, че той e част от имот, актуван с Акт за публична общинска собственост.

Съдът приема, че ответната община има Авариен план за действие, с който се процедира в такива ситуации, но не е бил изпълнен. „Създаването на документи, в изпълнение на закона обаче не е в състояние да предотврати настъпването на такава тежка катастрофа, каквато е настъпила при скъсването на язовирната стена на язовир Иваново.“

Присъдата се различава от обвинението, повдигнато от прокуратурата, с което се обвинява Ирена Узуноваобластен управител на Хасково в периода 2011-2013 г. Според обвинителите, държавата е трябвало да стопанисва язовир Иваново, тъй като за собствеността му е имало спор между военното министерство и община Харманли. Юристи тълкуват, че за да има спор, той трябва да се разглежда от съда.

За това, чия е собствеността и кой носи отговорност за щетите показа разследване на „Сакарнюз“, три седмици след наводнението през 2012 година.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 14, 2017 11:26
Напиши коментар

3 Коментара

  1. МУНЧО ноември 19, 18:41

    Е ако има конкретен виновен какво??? ерекция, полюция ли някой ще получи?? Не съм фен на Лисков още по малко съм червен ,но и син не съм просто съм нормален. ЗА мен вина има когато някой е насочил дулото и е дръпнал спусъка и е загинал човек. Да търсите вина в една природно не характерна ситуация съчетана с всеобщата ни балкаска безотговорност и манталитет е просто идиотско. Хора хайде да станем нормални ,не се иска много нито като физическо натоварване нито като мисловно такова.Защо си мислите, че кмета депутата или който и да е държавен служител е долетял от космоса и е извън земен. Властта е огледално изображение на обществото ни,ако ние като общество станем нормални и управата ни ще е нормална.

    Отговори на този коментар
  2. 'Vlado' ноември 18, 00:07

    Не само комундела Лисика е виновен и трябва да е в панделата, ама по комунделски в кочината БГ „другарите“ не ги закачат няма значение дали са от БСП или ГЕРБ или от някоя друга присъдружна комунделска организация! Жалко за България!

    Отговори на този коментар
  3. ехааааааа ноември 15, 17:54

    Обвиниха конкретно лицето Ирена Узунова като областен управител, а сега общината е виновна и трябва да си плати.Всички ли от общината са виновни или ……………….

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама