Бежанци благодариха на българите, че страната им ги е приела

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 21, 2015 07:41

Бежанци благодариха на българите, че страната им ги е приела

Акценти

 • Малки деца, раздаваха цветя и бонбони на всеки срещнат
 • Много харманлийци не разбираха какво става, а онези, които получаваха подаръците бяха малко смутени.

Свързани публикации

Стотина бежанци от Сирия, с кюрдски произход, вчера излязоха по улиците на Харманли на мирно шествие. Младите хора носеха знамената на България, ЕС и и на тяхната кюрдска република. На 21 март те празнуват своя празник Нироз и по този повод малки деца раздаваха цветя и бонбони на всеки срещнат, като му честитяха празника. Те използваха срещите си с българите, за да им благодарят за това се са ги приели в родината си.

Организатор на проявата бе Багзад Сино, 32-годишен сириец, от кюрдски произход. Той е магистър-фармацевт, завършил е образованието си в Украйна. От няколко месеца Багзад е неотлъчно в лекарския кабинет в Центъра, където превежда и помага на двамата медици Георги Георгиев и Елена Дачева. Освен него, още няколко кюрди, сред които и лекар, помагат на медиците. Багзад е имал аптека в родния си град Хасаке и е раздавал безплатно лекарствата на пострадалите.

Днес кюрдите празнуват своя празник Нироз, или Навруз, както някои го наричат, и в бежанския център в Харманли ще има музикално-артистична програма. На него според техните традиции започва пролетта и тяхната нова година.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 21, 2015 07:41
Напиши коментар

12 коментара

 1. monk март 29, 04:14

  “Бежанци благодариха на българите, че страната им ги е приела.“ Тяхната страна ли бе Иване не е ли Бежанци благодариха на българите, че страната НИ ги е приела!

  Отговори на този коментар
 2. nikoi март 23, 17:06

  Тези навлеци НИКОЙ НЕ ГИ Е КАНИЛ, НИКОЙ НЕ ГИ Е ПУСКАЛ И НИКОЙ НЕ ГИ ИСКА в БЪЛГАРИЯ!КРЪГОМ и ХОДОМ МАРШ гадини!

  Отговори на този коментар
 3. немислещ март 22, 19:52

  Браво на бежанците, това си е тяхната нова държава! ХА ДА СА ВИ ЧЕСТИТИ!!!

  Отговори на този коментар
 4. Евелина Стоева март 22, 15:57

  Браво на бежанците. Те показаха на няколко манипулативни, завистливи, злобни и мързеливи тариката, че човечността не е порок

  Отговори на този коментар
 5. мислещ март 22, 13:13

  Харманлийци не гледат с лошо око на бежанците, още повече че почти никой от тях за 2 години не е останал в Харманли. Някои може и да не ги харесват,но това е прехвърляне на проблема от болната глава на здравата.Имаме си 3-4 хиляди циганина в двете махали, част от тях редовна клиентела на полиция и прокуратура. Бежанците имат 5 нарушения за година, а харманлийци 400, от тях не мога да кажа колко са извършени от роми, но няма да са никак малко. Имаме 10-15 000 бежанци в цялата страна и 1-2 милиона цигани, които лежат доживотно на нашата социална система, с всички видове помощи,които съществуват.Скубят така българския данъкоплатен,че десятъка ряпа да яде.Бежанците,ни костват разходи за няколко месеца и бягат от България. досега не е известен случай Европа да ни е върнала бежанци,въпреки многото спекулации за това. Ислямизация имало, напротив, има мангализация.Има цигани по-ревностни мюсюлмани и от Аллаха. От тях да те е страх. А иначе с една дума ще обобщя настроенията на тези,които по-принцип и на всяка цена са против бежанците – нека този, който е безгрешен, първи хвърли камъка…

  Отговори на този коментар
 6. Lila март 22, 11:53

  Поздравления за позитивната новина, стига сляпа омраза към чужденците. Който греши, нека си понесе заслуженото,но сляпо да мразиш семейства с деца е отвратително. Били терористи или щели да бъдат терористи. Нека службите си вършат работата и да отсяват плявата и мършата от добрите хора па били те и икономически имигранти. В лагера в Харманли 90-95 % са сирийци, много от тях са кюрди, има малко от Ирак и само едно семейство от Афганистан. Стига и глупости, че бежанци могат да бъдат само хората,които бягат от война. Законодателството е предвидило още много хипотези кой може да бъде бежанец и война е само една от тях.

  Отговори на този коментар
 7. snqg март 21, 19:45

  Много позитивно 🙂

  Отговори на този коментар
 8. z март 21, 17:24

  Браво два положителни коментара!! Добавете и от мен един плюс. Така трябва.

  Отговори на този коментар
 9. Константин Саръиванов март 21, 13:09

  Хора като всички нас. Честит им празник. Да са живи и здрави и нека живеем в мир и разбирателство.

  Отговори на този коментар
 10. Валя март 21, 09:49

  Еми браво, добре са го направили. Да ви кажа честно, ние харманлийци сме добри хора и полека лека свикнахме с чужденците. Аз съм майка и в началото се притеснявах много особено като ги гледах да вървят на тумби. После свикнахме с тях, повечето са семейства има много деца. Онзи ден бях с едното дете и се разминах със семейство от лагера-усмихнаха ми се. Вчера бях в градската градина и тръгваме към люлките, а там мъж и жена люшкат двете си деца. Като ме видяха, веднага вдигнаха едното дете, да се качи моето

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.