Астро Арт Ателие

От август 12, 2016 14:48

Астро Арт Ателие

 

Радка Димитрова

Радка Димитрова

Стартираме рубриката „Астро арт ателие“.

Наименованието говори само за себе си. И все пак думата астра в превод от гръцки означава звезда. Първото значение на арт пък е изкуство, но също така майсторство, умение, навик.
Ателие е работното помещение на хората на изкуството. Творците са тези, които със своя талант, интуиция, упорство и вдъхновение създават красиви и стойностни неща.

Това им е професията.

Всеки обикновен човек обаче също може да е творец на най-ценното, което притежава собствения си живот!? Това е едно от най-провокативните схващания днес – човек е сътворец на Бога, защото твори своята реалност, чрез ежедневните избори, които прави. Как? Чрез свободата, която притежава?

Добре дошли на всички, които приемат това предизвикателство и са готови да създават самите себе си.

Вероятно за част от Вас себепознанието е важно.
Други ги глождят отговорите на нерешени въпроси. Имаме нужда и от любопитните, които се стремят да разширят своя кръгозор. Какво е животът обаче без разумните и прагматичните?
Те търсят начини да улеснят своето ежедневие. Да не се суетят и колебаещите се, съмняващите се и тези които се нуждаят от проверка на своите истини.
Както и пътешествениците, защото в астрологията чужбина, далечните пътувания се отбелязват със същия показател, както духовното пътешествие в дълбините на собственото Аз, възгледите, Бог и висшето образование. За предпочитащите обаче готовите рецепти, схемите и алгоритмите няма какво да предложим. Все пак ще творим…

Подготовката за дадено начинание винаги е важна.

Дори има твърдение, че тя гарантира 50% от успеха му. Ето защо сега ще ви разкажа част от най-важната като за начало информация. Нещо по-добно на това, което се случва при първа среща с непознат за нас човек -представяме накратко себе си или когато четем увода на книга. Или етапът, през който сме в трескава подготовка за пътуване и приготвяне на багажа, който ще ни е необходим или когато например изписваме в търсачката Гугъл дадена дума, за чието значение или съдържание искаме да научим нещо повече.

Началото на астрологията се губи в дълбока древност.

Първите систематизирани наблюдения на звездното небе датират от около 3200-2000 г. пр. Хр., когато небесните тела са се свързвали с боговете. Първите писмени източници откриваме от следващия старо Вавилонски период /2000-1500 г.пр. н.е./. Тогава съдбата на отделния човек не е била от значение, акцентът е бил върху държавата.
Правили са се прогнози за времето и реколтата, за война и мир и каква ще е съдбата на царете.
През времето 600-200 г. пр.н.е. се създава зодиака от 12 знака, а първият достигнал до нас хороскоп е с дата 29.04.410 г. пр. Хр. Развитието на астрологията продължава в древна Гърция, през 12-18 век и в цяла Европа. Изучава се в университетите в Болоня и Кембридж, в Парижкия университет. 18 век бележи упадък на астрологията, а ново начало 19-20 век, когато се отпечатват т.нар. ефемериди – таблици с ежедневните позиции на планетите.
През 1935 г. Дейн Ръдиар свързва астрологията с психологията. По известни имена днес са Стивън Аройо, Линда Гудман, Жан Спилър, Бернадет Брейди, Лиз Грийн, Бруно Хубер, Рейнголд Ебертин, Андре Барбо.
Оказва се, че астрологията е предизвиквала интерес сред всички слоеве на обществото. Още в древността бащата на медицината Хипократ е казал: “Да не се докосва с желязо /да се разбира скалпел, т.е. да не се оперира/ тази част на тялото, която се управлява от знака, през който преминава Луната”.
Други двама забележителни гръцки лекари – Гален и Парацелз, също са били под астрологичните влияния. С тях се свързват и имената на учените от световна величина сър Исак Нютон и Кеплер, астрономът Джордано Бруно, поетът Гьоте и писателят Шекспир,философите Питагор, Платон, Аристотел, Сенека, Спиноза и Лайбниц, поп-изпълнителката Мадона, бившият американски президент Роналд Рейгън и др.

Астрологията използва т. нар. холистичен/цялостен/ подход.

Важна е цялата картина, а не един отделен детайл. Конкретно това означава, че картата на един човек е съвкупност от взаимосвързани елементи, а самият той не е само слънчевия си знак.
Той е най-важният, защото определя около 60-70% от облика ни, описва нашата индивидуалност, темперамент и не подлежи на промяна. Но не е всичко.

Всеки един от нас има в хороскопа си Луна, Меркурий, Венера и т.н.

И само общия поглед и взаимо-връзката между тях ще ни разкрие какъв е този човек. Оттук и едно от следствията – защо общите прогнози за всички зодии се оказват непълни или неточни. Те се правят само на основата на зодията – слънчевия знак.
За да открие една от най-големите ползи на астрологията в процеса на себепознание, човек трябва да преодолее една от най-широко разпространените нагласи в мисленето и оценяването и да приема нещата такива каквито са – обективно и безпристрастно, доколкото е възможно.
В астрологията няма добро и зло, черно и бяло, правилно и неправилно и всякакви други двойки противоположности, с които ние сме свикнали да описваме нещата.

В хороскопа на всеки човек има силни и слаби страни, хубави и трудни аспекти.

И това, което показва астрологическата статистика е, че най-трудните показатели могат да се превърнат в най-големите предимства, а най-лесните да се пропилеят и да не се оползотворят, понеже те са дадени и човек не цени и развива.
Ако приемем за отправна точка йерархичният модел на света, в който живеем, бихме казали, че астрологията е наука за принципите.
Не съвсем точно и коректно е популярното й определение, че е наука за звездите.
В живота ни има следната йерархия – условно на най-ниското ниво са фактите – това, което се случва реално, следват законите – които организират и следят за реда в нашия живот, независимо дали са правни, етически, научни и т.н. /те са регионални, национални, общностни, но така или иначе действат в някакви граници/ и на най-високото ниво са принципите, които определяме като универсални и общовалидни, тъй като се отнасят до всяка географска точка, време и пространство. Ще дам пример с шестия принцип на астрологията: Всяка причина си има следствие и всяко следствие си има причина. Човек става причина, когато прави избор. Събитията в нашия живот днес са следствия от причини в миналото, изборите днес са причина за следствията в бъдещето. Да уча ли и какво? Да се оженя ли и за кого? Да работя ли и какво?

Астрологията няма способността да променя живота на хората.

Тя само регистрира, измерва, отчита,установява какви са данните, обстоятелствата.
Самият човек е в ролята на преобразувател на тази установеност. Тя може да каже кога е най-благоприятния момент за дадено действие, но не може да го извърши вместо самия човек.
Тя може да информира, че конкретен период в живота на човека ще е съпроводен с по-големи изпитания и трудности, да му обясни защо е така, да му подскаже кое е най-подходящото поведение, но отново волята е индивидуална, както и последствията.
Петър Дънов е казал: “Човек с живота си определя своята съдба. Когато човек промени себе си, Бог променя Своите решения за него“, а обичаният от децата Мечо Пух: “…Вратата за личностно самоусъвършенстване може да се отвори само отвътре навън“. На нивото на ежедневния език това са думите: “Никой никого не може да промени“.

И нещо практично

Последното новолуние /съвпадът на двете Светила – Слънцето и Луната/ бе на 2 август в 23:44 ч. българско време в знака Лъв. Новолунията винаги задават тона за около месец напред.

Лъвът в астрологията се свързва с творчеството, играта, децата, радостта от живота, забавленията, разкоша.

Така че, в предстоящия период отделяйте повече внимание на всички тези неща. Съответства на сърцето като орган в човешкото тяло. Изпълнете сърцето си с наслаждение във всички тези области, за да можете после дълго време да черпите от този резервоар.

Планетата на ума Меркурий се движи в земния знак

Дева/30.07.-7.10.2016г./. Това налага да сме прецизни и точни в изказванията си, както и по-обрани. Планетата на действието Марс в огнения Стрелец /2.08.-27.09./ ни подтиква към динамика, изпълва ни с ентусиазъм, оптимизъм, вяра и нови идеи, но нотка предпазливост не е излишна. Известна разсъдливост ще допринесе и планетата на любовта Венера в Дева /05.08.-30.08./, която ще отдаде превес на разума, анализа и опита пред чувствата, настроенията и претенциите.

На 13 август Господарят на кармата Сатурн от ретроградно тръгва в директно движение

/за това какво означава ретроградно ще говорим по-нататък/ и ще даде рамо в кариерата на подвижните знаци Стрелец, Дева, Близнаци и Риби, на управляваните от него Козирог и Водолей , както и на Овен и Лъв, т.е на практика на една значителна част от хората. Това е част от небесното влияние в момента.
Желая ви ведро настроение, слънчеви дни и щастливи преживявания!

От август 12, 2016 14:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама