Актьорът се нуждае от разбираща и вдъхновена публика, за да се раздаде

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 19, 2017 07:24

Актьорът се нуждае от разбираща и вдъхновена публика, за да се раздаде

Традиция ли е вече турнето на Театъра на комедията „Велко Кънев” или е просто стечение на обстоятелствата в продължение на няколко години.

Трифон Ламбов: Аз ще си позволя този път да изпреваря Вълчо Янев – режисьора на театъра и ще кажа, да това вече е традиция. Турнето беше планирано, имахме покана от Димитровград /Цариброд/ и Бела Паланка от Република Сърбия. И пак по традиция организирахме едно представление в София, насочено преди всичко към хора с корен от Тополовград и общината, които живеят и работят там.
Въпреки късото време, турнето бе построено много добре организационно. Първо играхме в София и още същата вечер пристигнахме в Димитровград, където поставихме началото на другарските срещи, тъй като с техния театрален състав имаме отдавнашни връзки и приятелство.

Чувствахте ли се готови за пълноценна изява, когато тръгнахте на турнето?
Вълчо Янев: Определено все още не се чувствахме съвсем готови, но така да се каже вече имахме представление, защото репетирахме много, макар това да ставаше доста трудно, поради факта, че някои от актьорите бяха на смени, други болни, а трети с други проблеми. Но готовност за среща с публика имахме и първата се състоя в София. Нямаше много хора в залата, но все пак имаше публика, която реагираше добре. След това в Цариброд /Димитровград/ представлението мина много добре. Естествено проблеми с езика там нямахме. Публиката разбираше всичко, реагираше добре, смяха се и се забавляваха зрителите и изобщо беше много приятно представлението. Същото се получи и в Бяла Паланка, че даже и по-добре, а на актьора какво му трябва да се раздаде напълно – една разбираща, вдъхновена и възнаграждаваща го с аплодисменти публика.
Трифон Ламбов: Тука искам да вметна, че и двете представления в Сърбия бяха много добре посетени, салоните бяха пълни и това допълнително вдигна нивото на играта на състава. Актьорите освободени от напрежението играха направо прекрасно, бих казал на висока професионално ниво. И тук искам да споделя, че организаторите ни казаха, че даже професионални състави от Сърбия трудно пълнят с публика салона.
Самите жители на двата града ни посрещнаха много радушно и приятелски и където ни срещнеха реагираха емоционално, че вече сме дошли и че с нетърпение чакат да дойде часът на представлението, за да напълнят салона, което и стана.

А колко години станаха вече откакто започнахте да гостувате в Сърбия?
Трифон Ламбов: В Цариброд/Димитровград/ това правим вече за тринадесета година с едно малко прекъсване от година – две, което си е изградена традиция от всякъде, заедно и с хубавите приятелските и дружески връзки, които създадохме там с хората от нашия бранш, така да се каже. В Бела Паланка гостувахме за първи път, тъй като тя е по-навътре в сръбска територия и отначало смятахме, че ще има езикова бариера, но се оказа точно обратното – прекрасно разбираха и реагираха на това което играем.
Вълчо Янев: Те ни посрещнаха много топло, разведоха ни и ни запознаха със забележителностите наоколо, с историята на града и беше много интересно за нас. Получи се едно добро гостуване при съседи и станахме приятели с тях.

А тополовградските актьори – самодейци изпитваха ли притеснение, смутиха ли се от тези първи изяви на сцената, пред публика с постановката на „Добрият доктор”?
В. Янев: Не, не в никакъв случай, те са добри изпълнители, хора с опит, направо професионалисти.
Трифон Ламбов: Естествено без предстартова треска няма как да се мине. Излизаш да играеш, не знаеш, как ще реагира публиката, как ще се установи тази много важната връзка актьор – публика и обратно. Има известен период на притеснение, но потръгнат ли нещата, всичко се забравя. Смятам че класата на тополовградските актьори е доказана, още повече, че тръгнахме при лоши обстоятелства, на един от актьорите – Димитър Куманов почина брат му и се наложи режисьора Вълчо Янев да го замества, както се казва от движение и се справи отлично
Искам да изкажа благодарност на целия състав за усилията, усърдието и всеотдайността, защото едва ли има друг състав, който да репетира и се готви при минус 20 градуса, каквито са условията на нашата сцена през зимата. Условията са трудни и едва ли скоро ще се променят, но когато видиш резултата, просто се гордееш с тези хора, които представляват Тополовград не само в страната, но и извън нея.
Вълчо Янев: Да наистина, голямо уважение към таланта и благодарност за всеотдайността и майсторството на актьорите от Театър на комедията към читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894”.
Премиерата за зрителите от Тополовград и общината на спектакъла „Добрият доктор”ще е на 15 април от 18.30 часа. Така, че каним почитателите на театралното изкуство да се насладят и забавляват с поредната постановка на Театъра на комедията „Велко Кънев”.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 19, 2017 07:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.