Пожари завладяха хиляди декари в Сакар

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 18, 2017 11:12

Пожари завладяха хиляди декари в Сакар

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 33/64 18 август – 7 септември 2017

Свързани публикации

Пожари, причинени при почистване на пасища, обхванаха голяма част от Сакара.
Те избухнаха в сряда около обед в района на село Сакарци и Присадец, а силният вятър ги разпростря из няколко села в общините Тополовград и Свиленград.
В сряда през нощта пожарникари, горски и доброволци се опитваха да ги овладеят и локализират. Единият, до Сакарци, бе овладян, след като бяха изпепелени 800 декара сухи треви и храсти. След това цялата техника бе пренасочена към Маточина.
В четвъртък рано сутринта военнослужещи от формирование 52740 в Хасково се включиха в гасенето на големия пожар .
Тридесет и четиримата униформени подкрепят с техника екипите от пожарникари, горски служители и доброволци, които от предишния ден се опитват да овладеят пламъците в труднодостъпния район.

Огънят се разгърна на фронт от 1200 декара и се развиваше по посока на река Тунджа. 11 противопожарни автомобила, над 60 огнеборци и доброволци водиха битка със стихията, която тръгна към с. Варник. Променящият посоката си бурен вятър постоянно усложняваше ситуацията, както и силно пресеченият терен.
Постепенно огънят, разпрострял се по целия фронт между селата Присадец и Маточина, обгради средновековната кула Букелон, насочвайки се към първите къщи на историческото село.
Изгоря сградата на бившата застава. Вечерта около полунощ стихията бе поукротена. В четвъртък продължаваха усилията за овладяване на огнището до село Маточина. Там ситуацията се усложни от бурния вятър и високите температури.

За още четири нови огнища на пожари, регистрирани в четвъртък, на територията на Хасковска област съобщиха от ОблА. До село Младиново, община Свиленград, е пламнала и изгоряла плевня в частен двор и суха трева в околностите на стопанската постройка. Пожарът е овладян и няма опасност от разпространението му.
Край село Орешец, община Харманли, има запалване на сухи треви и храсти в центъра на селото. Про-късно те са угасени.
Нов пожар е регистриран в гориста местност между селата Княжево и Срем в община Тополовград. Натам са насочени 4 противопожарни екипа. Засега обхваната площ и причините за избухването на стихията не могат да бъдат определени. Има обаче съмнения, че пожарът може да е умишлен, тъй като запалванията са тръгнали едновременно от 3 различни места. Натам са насочени и доброволци.
В община Ивайловград, землището на село Черничино, горят пасища и широколистна гора.

От полицията съобщиха, че 45-годишен мъж се разследва за единия пожар в Тополовградско. Огънят е пламнал в местността Манчева бахча край село Хлябово. Там горяха сухи треви и храсти. Екипите са установили, че пламъците са възникнали вследствие на почистване на ниви за пасища. На място са открити 2 трактора, собственост на 45-годишния тополовградчанин.

От АПИ пратиха 60-тоннен булдозер, който снощи работи в района на свиленградското село Маточина.

До днес преди обед не е локализиран пожара в района на Княжево и Срем. Операцията по потушаването на стихията се води от комисар Николай Вълчев.

Овладян и локализиран напълно е пожарът край ивайловградското село Черничино.

Снимка ОблА

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 18, 2017 11:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама