Братята – чудотворци Козма и Дамян лекуват чрез Солената вода

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 20, 2017 17:06

Братята – чудотворци Козма и Дамян лекуват чрез Солената вода

На територията на България има много магични, мистични и енергийни места. Някои от тях са древни светилища, които след това са били християнизирани и са почитани като свети места и днес. Едно от тях е Солената вода в източната част на Сакар планина. Тук водата извира от твърда гранитна скала и според разказите на местните хора лекува ставни, кожни и чревни заболявания. Това се потвърждава и от медицински изследвания. Направеният анализ в БАН на състава на водата показа, че изворът е минерален, има постоянна температура от 26 градуса през годината и дебит от около 0.5 l/s.
Преди 1944 година местните хора почитали извора на Спасов и Гергьовден, като извършвали специален ритуал за здраве. До него имало параклис, около който изкопавали яма, колкото да може да легне човек. В нея запалвали огън. Преди изгрев го загасяли и я измитали от жарта. След това напръсквали изкопа с вода от извора и в нея постилали с черги. Вътре лягал болният човек. Старите хора разказват, че от изпаряващата се вода легналите се омайвали и заспивали. Събуждали го по изгрев, за да посрещнат слънцето.
След построяването на граничния кльон достъпът до извора бил ограничен. Неподдържан параклисът се разрушил, но споменът за магичното, свещено място останал.
През 2011 година, след много търсене, най-накрая с помощта на хора от село Филипово, изворът е намерен затулен от храсти и тръни. Родолюбиви хора от Радовец и Тополовград възстановиха пътеката и ладшафта около него, поставиха указателни табели.
През 2012 година бе изграден и осветен параклис. „Не знаехме как се е наричал параклиса, затова му дадохме името „Св. Безсребърници и лечители Козма и Дамян“, споделя Веселин Кълвачев, един от ентусиастите, благодарение на когото това място отново дава сили на хората.
Тъй като на обяд се чува гласът на ходжата от близкото турското село, което е на 3 км, решили да поставят камбанария. Около извора са посадени бадеми, череши, кипариси, направен е навес за почивка, доставена е беседка.
През 2014 година е поставен и каменен кръст, изработен от Петко Янчев.
В мероприятието се включиха от фирма „Баена“, които с тежка машина оправиха пътя около кльона, за да бъде достъпът по-лесен.
И сега изворът Солената вода се намира в зона, денонощно охранявана от гранична полиция. До него може да се стигне от село Радовец и е на около 5 км.
Друг маршрут започва с отбивка от асфалтовото шосе между селата Филипово към Присадец. Минава се по полски път, между нивите. През лятото може да се кара с лек автомобил. След това близо километър се кара по протежение на стария кльон. Спира се на импровизиран паркинг, а след това има около 300 метра пеш.
Да отбележат деня, в който се чества Св. Безсребърници Козма и Дамян, родолюбиви българи посетиха местността Солената вода, край Радовец. В неделя, 1 юли, в най-горещия ден, те поеха по прашния път към границата. На параклиса запалиха свещички, помолиха се, умиха се и си напълниха лековитата вода.

Култът към двамата братя – безсребърници и чудотворци Козма и Дамян, бил разпространен през III в. на пределите на Източната Римска империя. Изучили лекарско изкуство, лекували даром, без да взимат пари и за това са наречени „безсребърници“. Извършили и множество благотворителни дела – подпомагали бедни и бездомни, подсигурявали им подслон, храна и лечение.
Козма и Дамян били преследвани от властта и доброволно се пре-дали на римските войници. Били заведени в Рим при царя, който внезапно се разболял. Отправяйки горещи молитви към своя Бог, братята го излекували. Уверявайки се в силата на християнската вяра и могъществото на Бога, царят се отказал от езическите си убеждения и приел християнството.
Двамата лечители били освободени. Във времето се сдобили с широка популярност и на техните умения завидял бившият им учител, също лекар. Воден от силна злоба, той ги завел в планината и ги убил с камъни. Светите чудотворци и безсребърници Козма и Дамян намерили смъртта си през 284 г.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 20, 2017 17:06
Напиши коментар

2 Коментара

  1. Vlado юли 20, 18:40

    Езически бръщолевици в уж-християнски дрешки!

    Отговори на този коментар
    • Veselin юли 21, 06:44

      Да над аязмото има тракийско светилище, преди християнството по тези земи е имало и други религии, важното е днес източното православие да е силно, но не е, И Вие направете нещо ….

      Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама